Inflyttningsklart mellan stad och land

Det som för bara fyra månader sedan var en byggarbetsplats med en lerig, blivande park framför, är nu ett färdigt hus som äntligen har fått ta emot sina första hyresgäster.

Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Nevsten Fastighets AB:s andra hus i Hyllie, ligger enligt Gunnar Nevsten själv på Hyllies absolut bästa tomt – med 385 steg till stationen och både stad och landsbygd utanför fönstret.

På sjätte och sjunde våningen i huskroppen som vetter mot den kommande Skrivareparken, ligger en stor 3,5:a i två etage. Från det andra planet, där sovrummen ligger, är utsikten fantastisk. Ett fönster som sträcker sig över båda våningsplanen ger en känsla av att det bara är att kliva rakt ut i Öresund.

– Det känns naturligtvis fantastiskt att få visa upp huset efter den långa resa det är att bygga nytt, säger Jenny Nevsten som visar runt inbjudna gäster i några av lägenheterna. Nu längtar jag efter det organiserade kaoset när vi delar ut nycklar och välkomnar våra nya hyresgäster.

Generöst med ljus

En av dem som är plats är arkitekten själv, David Montelin från Arkitekterna Krook & Tjäder. Han instämmer med både Gunnar och Jenny Nevsten som lyfter fram just läget. Fram tills nu har Luftmaskan 1 bara varit en ritning och en 3D-modell för David Montelin.
– De smala huskropparna som ger stort ljusinsläpp och läget mellan två parker är fantastiskt. Det blev riktigt bra. Det är roligt att se det färdiga resultatet och att ljuset faller in som jag har tänkt mig, säger han.

Arkitekten David Montelin började skissa på huset redan 2018 och är mer än nöjd med resultatet och samarbetet med Gunnar och Jenny Nevsten. Som i sin tur är stolta över det nya huset och själva välkomnade hyresgästerna den första inflyttningshelgen.

Ljusinsläpp och utsikt över hav, stad och land. Etagelägenheten på våning 6 och 7 är redo för sina hyresgäster.

Nära till parkliv

Framför huset växer Skrivareparken fram som bäst och för de boende i huset som vetter åt väst är det inte mer än några steg till parken.

Lekställning, gungor och bänkar är redan på plats och på marken ligger vårlökar i hundratal och väntar på att grävas ner. Förutom att vara en plats för rekreation och lek ska en anlagd damm kunna ta emot större mängder dagvatten från området.

Myllret från stationen och Emporia känns långt borta. Men det är ju bara 385 steg, det har Gunnar Nevsten själv mätt upp.

Cykel- och gångstråket mot Vintrie ger en känsla av att samtidigt bo på landet.

Den växande Hyllievångsparken ligger ett stenkast från Nevstens nya fastighet och här blommar det än.

Fakta

• Luftmaskan 1 består av ett större hus i sju plan som vetter ut mot den snart färdiga Skrivareparken, samt två mindre grändhus. Alla lägenheter har balkong eller uteplats.

• Med fokus på hållbart boende får ett av taken solceller och i hyran ingår medlemskap i bilpool i tio år.

• För cyklande hyresgäster finns cykelserviceutrustning samt låsta parkeringsutrymmen. El- och varmvattenförbrukning mäts individuellt.