Hyllies historia i korthet

När det blev klart att Öresundsbron och Citytunneln skulle byggas, startades idéprojekteringen av Hyllie. Percy Nilsson påbörjade detaljplanen som sedermera utarbetades och slutfördes i samarbete med Malmö stad.

Helt konkret löd startskottet för stadsdelen år 2008, när Malmö Arena stod färdig på leråkern bredvid vattentornet. Några år senare öppnade Emporia köpcentrum, Malmömässan och Point Hyllie etapp 1 och allt jämnt sedan dess har Hyllie expanderat i en hisnande fart.

För att förverkliga utvecklingen av Hyllie, etablerades Samsyn Hyllie 2008. Ett samarbete mellan Malmö stad och stora och små byggaktörer. Detta samarbete lade grunden till och har varit avgörande för Hyllies utveckling. Under 2022 togs arbetet över av Hyllie Citysamverkan.

En viktigt steg för Hyllie som klimatsmart stadsdel togs 2011 då Klimatkontraktet undertecknades av Eon, VA Syd och Malmö stad och som har satt Hyllie på den internationella kartan med sina hållbara lösningar inom energi, avfall och mobilitet. Hyllies byggaktörer fick dessutom Miljöprogram Hyllie till sin hjälp för att göra bra val som tillsammans bidrar till Hyllies klimatarbete.

Under de senaste 10 åren har Hyllie har gått från att vara en exploateringsplats för fastighets- och stadsutveckling till i allra högsta grad även vara ett stadscentra med 8500 bosatta och 11.000 personer som arbetar i området. Dessutom med ett imponerande stort antal tillresta besökare till bland annat Emporia, Malmö Arena och Malmömässan.

År 2040 beräknas 25.000 personer vara bosatta och 15.000 arbeta i Hyllie. Vi är med andra ord ungefär halvvägs när det gäller Hyllies fortsatta utveckling. Spännande!

Om Hyllie Citysamverkan

Under pandemin stod Samsyn Hyllies arbete i princip still och Event in Skåne och Malmö stad initierade ett projekt för att ta ett krafttag kring stadsdelen. Projektet hette ReStart Hyllie och pågick under ett år, 2021-2022 tack vare stöd från Tillväxtverket. Det innebar ett omfattande processarbete, där näringsliv, nyckelaktörer och samarbetsorganisationer lokalt, regionalt och nationellt deltog. Allt för att ge Hyllie verktygen till att bli en levande stadsdel och en ännu mer attraktiv besöksdestination.

Vid projektets slut bildades Hyllie Citysamverkan och blev den naturliga mottagaren av resultatet av ReStart Hyllie. I juli månad 2022 tog föreningen över stafettpinnen från Malmö Stad.

Hyllie Citysamverkan är en förening i samverkan mellan fastighetsutvecklare och fastighetsägare, näringsliv, boende, Malmö Stad och andra organisationer i området. En koordinerande kraft för att serva boende, anställda och besökare. Varje perspektiv beaktas kontinuerligt och medlemmarna ses regelbundet för att definiera hur stadsdelen ska stärkas ur deras synvinkel.

Föreningen verkar för att utveckla stadsdelen Hyllie tillsammans, inom följande områden: kommunikation, upplevelser & event, trygghet & trivsel, stads- och hållbarhetsutveckling, samt näringsliv. Både för det befintliga och det framtida Hyllie.

Från starten har Hyllie utvecklats och byggts utifrån ett hållbarhetsperspektiv med höga miljökrav. Nu står Hyllie inför nära tjugo år till av förtätning, utveckling, stor inflyttningstakt, företagsetableringar, byggnationer, nya skolor, grönområden, möten och evenemangsupplevelser. Hyllie är stadsdelen som binder ihop staden med landet och Söderslätt.

Vilken resa vi är på!

Vår målbild

Målbilden är att göra Hyllie till en stadsdel som attraherar och inkluderar alla. Att utveckla Hyllie och bygga vårt varumärke som Europas mest inkluderande och klimatvänliga stadsdel med närhet till allt – för en enkel vardag och ett gott liv.

Våra fokusområden – stor möjlighet att påverka

För varje fokusområde har vi skapat medlemsgrupper, där minst en person från styrelsen finns representerad. Vi diskuterar aktuella och framtidsinriktade frågor och tar fram vad som behöver göras på kort och lång sikt. Allt för att skapa den stadsdel som vi alla önskar verka, besöka och bo i!

Fokusgrupperna är:

  • Stadsutveckling och hållbarhet
  • Trygghet och trivsel
  • Kommunikation
  • Upplevelser och event

Observera att alla fokusgrupper är väldigt intresserade av fler som kan bidra med erfarenhet och engagemang. Kontakta oss gärna om du är intresserad. Tillsammans formar vi Hyllies själ!

Representanter för de olika fokusgrupperna

Stadsutveckling & Hållbarhet: magnus.knutsson@flerbostader.nu, carl.strokirch@granitor.se

Trygghet & Trivsel: rikard.roth@rothfastigheter.se, ismail.gultekin@mkbfastigheter.se

Kommunikation: ameli.rosenqvist.green@hyllie.com, christina.holst@steenstrom.com

Upplevelser & Event: linda.persson@malmoarenahotel.com

Möten och ambassadörskap

Den bärande metoden för föreningens arbete är att kontinuerligt och strukturerat sammanföra representanter för samtliga perspektiv (boende, besökare och arbetande i området) vid de årliga fyra medlemsträffarna. Där får arbetsgrupperna, från var och en av de fyra fokusområdena, rapportera resultatet av det mellanliggande arbetet som uppnåtts sedan sist. Medlemsmötena är ambulerande mellan olika typer av verksamheter för ökad kunskap om stadsdelen och för att bygga stolthet och ambassadörsskap.

Är du intresserad av att bli medlem? Kontakta oss på: info@hyllie.com

Percy Nilsson och Hyllie

Utdrag ur en intervju med Percy Nilsson 2020:

Hur föddes idéen att bygga Malmö Arena när det enda som fanns i Hyllie var ett vattentorn och åkermark?

– För mig började tanken att spira om en helt ny stadsdel när det blev klart att Öresundsbron skulle byggas. Från Malmö stads håll fanns då endast mindre planer för en station och en stor parkering i Hyllie.

Redan 1995-96 började jag bearbeta kommunledningen med mina idéer. Tillsammans med duktiga arkitekter hade jag tagit fram en hel stadsdelsplan med uppbyggda modeller. En plan för 700.000 kvadratmeter bebyggelse! Det skulle finnas allt från en arena och ett stort varuhus, till boende, bio, badhus och en vikingaby. Jag kallade projektet ”Tvärnit Malmö”. Alla som körde över bron skulle se den spännande nya stadsdelen och helt enkelt göra en tvärnit och köra dit. I början var det ingen i kommunledningen som nappade, de tyckte jag var helt tokig. Men jag gav mig inte.

Jag fortsatte att bearbeta dem under flera år och efter många knack och en massa nej, började kommunen att lyssna. Till sist sa de Ja. Konceptet för Emporia växte fram, råmark på 100.000 kvm blev till en detaljplan, fastighetsbolaget Steen & Strøm kom in som ägare och resten är historia. I januari 2007 började vi bygga Malmö Arena och redan i november 2008 var vi klara. Vi hade byggt en av världens modernaste arenor i egen regi.

Kort efter att arenans verksamhet hade kommit igång, började tankarna om att ha ett eget hotell att spira också. Vid varje evenemang behövde ju både produktionspersonalen, artisterna och besökarna någonstans att bo. Dessutom trodde jag på en stark expansion i Hyllie, så vi bestämde oss för att sätta igång.

Expansionen i Hyllie har varit explosionsartad sedan Malmö Arena byggdes. Vad tror du att det beror på?

– Jag är övertygad om att infrastruktur föder utveckling, vilket är dokumenterat från fler områden och länder. När du till exempel bygger en bro, blommor det upp på bägge sidor om bron. Nu när du tittar ut på torget här (Hyllie stationstorg), myllrar det av folk. Så utvecklingen blev ungefär som jag förutspådde. För vår egen verksamhet tror jag att det har gått så bra, tack vare att jag har hittat så fantastiskt duktiga medarbetare för både arenan och hotellet.  

Intervju med Percy Nilsson 2020-02-27 av Ameli Rosenqvist Green

Läs gärna denna nyhetsartikel också från 2012…

Mer information om Restart Hyllie…