Internationellt stormöte på Malmömässan – så här påverkas din vardag i Hyllie

Ett sextiotal stats- och regeringschefer är inbjudna. Mellan 350 och 400 politiker och religiösa ledare från hela världen deltar. Kungen och drottningen kommer. Ett stort antal internationella medier bevakar händelsen på plats. Och allt händer på Malmömässan i mitten av oktober.

Syftet med Malmöforumet är att världens ledare ska följa upp och utveckla sitt arbete mot antisemitism och andra former av diskriminering, nu och för framtida generationer. Foto Maria Nyman

Den 13 oktober arrangerar Sverige och regeringen högnivåkonferensen ”Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism”.

Regeringen och statsministern har bjudit in stats- och regeringschefer från hela världen till Hyllie. Bland andra Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer till forumet som också kallas ”Remember – ReAct”.

Stor säkerhetsinsats

Den polisiära säkerhetsinsatsen under Malmöforumet blir bland de största i Sverige i modern tid.

Under dagarna kring stormötet kommer därför delar kring Malmömässan att spärras av helt, liksom delar i centrala Malmö. Man kommer att kunna följa var de olika avspärrningarna är på polisens hemsida.

Polisens ambition är att inskränkningarna ska bli så få och så små som möjligt:

– Men det är klart, har man möjligheten att jobba hemifrån dessa dagar bör man göra det. Allt onödigt resande bör undvikas, säger Mattias Sigfridsson, biträdande chef för polisområde Malmö och operativt ansvarig för polisinsatsen under Malmöforumet.  

Avspärrningar och tider

Avspärrningarna påbörjas den 9 oktober och är på plats till och med torsdag 14 oktober. Störst störningar blir det under själva Malmöforumet onsdagen den 13 oktober.

Forumet äger rum på Malmömässan och deltagarna bor på Malmö Live. Den största påverkan på trafiken kommer att vara när deltagarna anländer via Kastrup och Sturup samt när de transporteras mellan Malmö Live och Malmömässan 12-13 oktober. Även vid andra tider kan störningar i trafiken uppkomma.

Vägarna till och från flygplatserna Kastrup/Sturup och Malmö, samt mellan Malmömässan och Malmö Live, kommer under kortare och längre perioder att vara helt avstängda.

Sveriges roll

Stormötet skulle egentligen ha ägt rum hösten 2020, men blev framskjutet ett år på grund av pandemin. 2020 var det 75 år sedan Förintelselägret i Auschwitz-Birkenau räddades.

2020 var det också 20 år sedan den första Förintelsekonferensen, även den arrangerad av Sverige.

Att årets internationella stormöte hamnar i just Malmö beror bland annat på att staden har en historisk koppling till Förintelsen, då många judiska överlevare räddades till Malmö och Sverige under våren 1945 med de vita bussarna.

Del i arbetet mot diskriminering

Malmö stad erbjöd sig också att vara platsen för konferensen. De senaste åren har Malmö visat att man är en stad som aktivt arbetar mot rasism och diskriminering.

Förutom höga dignitärer, forskare och experter från hela världen, medverkar även företrädare för de största sociala medie-jättarna som Google, Facebook och TikTok på konferensen den 13 oktober. De senaste årens utveckling av sociala medier har möjliggjort ett ökat utlopp för desinformation, konspirationsteorier och diskrimineringsformer som antisemitism men även andra rasismer.