Kärt återseende när stafettpinnen lämnades över till citysamverkan

Efter tre år i skuggan av en pandemi kunde äntligen byggaktörerna i Samsyn Hyllie samlas igen, med lunch, mingel och inte minst det viktiga startskottet för nybildade föreningen Hyllie Citysamverkan: ”Vi är Hyllie”.

Bygger vidare på Hyllies själ. Konsulterna Jesper Larsson och Maria Nyman på varsin sida om ordförande för ”Vi är Malmö”, Linda Persson.

Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Christina Andréasson, sektionschef för Malmö stads exploateringsenhet inleder med att konstatera att Hyllieandan lever, en anda som har växt fram genom engagemang och kompetens hos alla aktörer som är med och formar dagens och framtidens Hyllie.

Och det finns alltid nyheter att presentera från den växande stadsdelen:

– Har ni cyklat eller kört på Hyllie Boulevard ännu, frågar Christina Andréasson?

Inte många händer i luften, men nu är den förlängda boulevarden öppen för gående, cyklister och bilar. Snart kommer även bussarna att stanna på de färdiga hållplatserna.

– Nu har vi stängt Almviksvägen för trafik för att göra markarbeten i Hyllievångsparken. I höst handlas den planerade temalekplatsen upp, fortsätter Christina Andréasson. 

Malmö stad lämnar över stafettpinnen

I maj invigdes också en ännu ganska dold pärla – Skrivareparken i sydväst. På 4 500 kvadratmeter samsas över 100 000 lökväxter och drygt 100 träd. Dessutom bygger tre aktörer hyres- och bostadsrätter på Hyllieäng, söder om Hylliebadet. Hit går de första flyttlassen inom kort till JM:s kvarter Hyllie Bro.

Med mötet lämnar också Christina Andréasson och Malmö stad över ansvaret för arbetet med att fortsätta utveckla Hyllie till den nybildade föreningen Hyllie Citysamverkan. Föreningen bildades i februari och påbörjar formellt sitt arbete den 1 juli och tar vid där Samsyn Hyllie slutar.

– Nu har vi en stadsdel med en stadskärna som efterfrågar det lilla livet. Tiden är mogen att lämna över stafettpinnen, säger Christina Andréasson.

Efter tre år i skuggan av en pandemi kunde äntligen byggaktörerna i Samsyn Hyllie samlas igen, med lunch, mingel och startskottet för nybildade föreningen Hyllie Citysamverkan.

Inställningar till Hyllie

Resultaten av en marknadsundersökning gjord av Ipsos, om inställningen till stadsdelen bland boende och verksamma i Hyllie samt övriga Malmöbor, presenterades av Fredrik Borg och Anna Wärngård.

Kvalitativa och kvantitativa undersökningar visar att alla grupper är fortsatt positiva till de praktiska fördelarna med Hyllie, som läget och kommunikationsmöjligheterna.

Man uppskattar den blandade bebyggelsen och tillgängligheten, men saknar grönområden och parkeringsmöjligheter. Mest efterfrågas caféer, kvarterskrogar och mötesplatser utanför Emporia.

Till livet mellan husen

Projektet ”Restart Hyllie” har drivits av Malmö stad och Event i Skåne, med stöd av Tillväxtverket. Erik Öster lämnar över ett gediget material till Hyllies aktörer:

– Vi har samlat kunskap under åtta månader med informationsinsamling. Den kunskapen får inte bli en skrivbordsprodukt utan ska vara en verktygslåda för er som för Hyllie framåt, säger Erik Öster till Hyllies samlade verksamhets- och byggaktörer.

– Nu ska vi gå från de stora anläggningarna till livet mellan husen och göra Hyllie till en fullservicestadsdel som är både socialt och ekonomiskt hållbar.

Citysamverkan tar form

Ordförande i nystartade Hyllie Citysamverkan ”Vi är Hyllie” är Linda Persson, vd på Malmö Arena Hotel. Tillsammans med resten av styrelsen – bestående av Magnus Knutsson på Fler bostäder, Rikard Roth från Roth fastigheter, Erik Winterquist på Quality View Hotel, Carl von Strokirch för Granitor Properties samt Ismail Gültekin från MKB – är hon redo att ta Hyllie in i framtiden.

I augusti börjar föreningens två konsulter att arbeta för Hyllies framtid: Det är Maria Nyman, som var med och startade föregångaren Samsyn Hyllie 2007, och Jesper Larsson som tar med sig erfarenheter från kultur och scenkonst från bland annat Malmö stadsteater, Malmö Live och Stockholms stadsteater.

– Vi ska hitta Hyllies själ och bygga vidare på den tillsammans, konstaterar Jesper Larsson.

Malmö stads Ida Winroth Brattström på fastighets- och gatukontoret lämnar över det kommunikativa utvecklingsarbetet för Hyllie till byggaktörerna i nybildade ”Vi är Hyllie”.

Nästan hela styrelsen för citysamverkangruppen ”Vi är Hyllie”: Magnus Knutsson, Rikard Roth, Linda Persson, Jesper Larsson, Maria Nyman, Erik Winterquist och Carl von Strokirch.

Treårsplan presenteras i höst

Styrelsen och konsulternas första uppgift är att ta fram en finansieringsmodell och affärsplan för de kommande tre åren, något som presenteras i höst.

– Nu behöver vi er hjälp, det här är ett arbete vi gör tillsammans, säger Linda Persson och riktar sig till publiken:

– Hyllie är centrum från och med nu – inte något som kommer efter Malmö, Öresundsregionen eller Sverige. Vi ska fokusera på vad som är bäst för Hyllie – Vi ÄR Hyllie.