Matfestival kittlade smaklökarna

Wontonknyten, en skål med smarrig röd curry och ris och några kulor glass till dessert. Smaklökarna fick sitt i överflöd under Umami Food Festival på Emporia som genomfördes den 5–9 april. Med mathäftet i handen fick besökarna bokstavligt talat ett smörgåsbord av mat från världens alla hörn.

Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Satsningen på en sprakande matfestival med provsmakningar, föreläsningar och cook along-event hoppas marknadschef Christina Holst ska ge restaurangerna en nystart efter ett par tuffa pandemiår.

– Vi vill visa vårt stora utbud med en mix av smaker från hela världen, säger Christina Holst. Det är dags att fokusera på möten mellan människor, under matfestivalen gör vi det med maten i centrum.

Läge för ny favorit

Med elva kuponger i handen och en tom mage var det bara att smaka sig igenom det stora utbudet i Umami District och Emporias övriga caféer och restauranger. Kanske hittar man ett nytt favoritställe?

Under veckan arrangerades också föreläsningar och livesänd cook along med Jennie Walldén som vann Sveriges Mästerkock 2013. Glad vinnare att få chansen att laga mat med kokboksförfattaren, specialiserad på koreanska smaker, blev fembarnspappa och läraren Kent Eklöv från Varberg.

Emporiabesökaren Kent Eklöv, fembarnspappa och lärare från Varberg, fick laga entrecote med wokade grönsaker och nudlar när mästerkocken Jennie Walldén höll i cook along.

Smakfullt ogräs

En annan matkreatör och inspiratör, Linda Persson, dukade upp en färgsymfoni av frukt och grönt i Umami District och föreläste om en grön och hållbar livsstil.

– Det är inte alls svårt att skapa sunda vanor och få in mer frukt och grönt i maten vi äter, säger hon och berättar entusiastiskt om det växtbaserade köket som faktiskt finns bokstavligen runt hörnet för de flesta av oss.

– Visst är det enkelt om man odla sina egna grönsaker men det finns faktiskt massor att plocka bara vi går ut genom dörren. I stället för att svära över kirskål, nässlor och maskrosor kan vi ta med det in i köket, fortsätter Linda Persson och mixar en smoothie som innehåller bland annat späda nässlor.

Meri Colevska och Marian Frick passade på att köpa smakprovshäften under Umami Food Festival. ”Portionerna var inte bara smakprov, de var stora också”.

Konstvecka i påsk

Förutom det smakfyllda mathäftet och föreläsningarna bjöds det på dukningsinspiration med Hemtex, Indiska och Myrorna. Varje butik arrangerade en dukning för två som Emporias gäster fick rösta på – och hade chans att vinna.

Under påsken tar konsten över efter maten på Emporia, med en Konstvecka för alla åldrar. Det blir utställning med lokala konstnärer, workshops för barn och livekonst med musik.
Läs mer på Emporias webbsida, där flera event dyker upp under våren.

Malmöbloggaren och matprofilen Diana ”Diadonna” Dontsova inspirerade med sin kokbok om mat från Balkan.

Ngoc Tieu jobbar på Jou-San som bland annat serverar wontonknyten – en av de mest populära rätterna hos restaurangen.