Nästa sommar får Hyllie och Hyllievångsparken en hemlig stad

”Den hemliga staden”. Det blir namnet och temat på Hyllievångsparkens kommande temalekplats som beräknas stå klar till sommaren 2023. Och det är barnen på Hyllievångsskolan som har kläckt idén om just det hemliga.

Text Camilla Westemar, foto Urszula Striner & Plot Studio

– En linbana måste vi ha! Och den kan se ut som en sån där lina man torkar kläder på, så när vi åker på den ser det ut som att tvätten kommer åkande!

Den spontana önskningen kommer från Ebbe Nygren som går i förskoleklass på Hyllievångsskolan. Tillsammans har han och flera elever från skolans elevråd i årskurs F-4 fått vara med och ge sin bild av drömlekplatsen i parken, alldeles intill skolan.

Bygga drömlekplatsen

Med lera, kikärtor, tandpetare och färgpennor har lekplatsen tagit form.

– Det var lite svårt att bygga med ärtorna men kul, säger fjärdeklassaren Molly Nygren som håller med Ebbe om att en linbana vore toppen.

– Och ett torn att klättra i måste det finnas. Och toaletter, fyller Iqra Nusratullah i årskurs 4 i.

Förskoleklassaren Ebbe Nygren och fjärdeklassarna Molly Nygren och Iqra Nusratullah på Hyllievångsskolan har varit med och kläckt idéer till temalekplatsen ”Den hemliga staden.

Skolbarnen ändrade planerna

Men nu i mitten av februari finns lekplatsen än så länge bara i barnens fantasi. Deras idéer blir nu sakta verklighet på ritbordet hos Karin Larsson, landskapsarkitekt på Plot Studio. Och det var viktigt att få de framtida besökarnas åsikter och tankar.

– Tanken från början var att det skulle bli en bygglekplats med temat ”Lilla Hyllie”, en stad i staden. Men när vi lät barnen vara delaktiga fick vi nya idéer, berättar Eva Delshammar, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.

 ”En linbana måste vi ha! Och ett torn att klättra i måste finnas!” Iqra Nusratullah, Ebbe Nygren och Molly Nygren är några av eleverna som har tagit fram sin drömlekplats för Hyllievångsparken i olika workshoppar. Foto: Plot Studio

Stad med överraskningar

Hemligt och lite oväntat. Överraskande. Det var några av tankarna som fick arkitekterna att börja vrida och vända på ursprungsförslaget. Det blir fortfarande en stad, men med just överraskningar.

– Barnen vill kunna krypa in i ett hus från ena hållet och krypa ut åt ett annat och komma till en ny plats, säger Karin Larsson.

 En första skiss på temalekplatsen ”Den hemliga staden” i Hyllievångsparken. Illustration: Ekologigruppen/ Plot Studio

I parkens andra etapp

Hon har nu fullt upp med att omvandla idéerna från workshopen till en färdig modell av ”Den hemliga staden”. Anläggningsarbetet börjar till sommaren och inför nästa sommar ska temalekplatsen stå klar i parkens andra etapp söderut.

– Då är min lillebror två år, då ska jag ta med honom hit och leka, utbrister Iqra.

Redan nu kan vi avslöja – det blir en linbana också, precis som Ebbe, Iqra och Molly har önskat.

Karin Larsson, landskapsarkitekt på Plot Studio och Eva Delshammar, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret har ansvarat för workshopen med elevrådet i årskurs F–4 på Hyllievångsskolan.